Sig hej til din skam – og slip frygten for at være forkert.

Bog om skam skrevet af den internationale bestsellerforfatter Ilse Sand.

” .. Ilse Sand er i denne bog meget personlig og bruger flere gange sig selv som eksempel. Det, synes jeg, er en stor styrke. Jeg genkender meget af det, hun beskriver, og det var medvirkende til, at jeg tydeligt kunne se og forstå, hvilken ‘rolle’ jeg havde tildelt mig selv for at undgå at føle skam. Hun kommer også på den måde i øjenhøjde med læseren, og man føler, at hun til fulde forstår det, hun skriver om og ud fra. Derudover bruger hun eksempler fra andre mennesker, hvilket yderligere er med til at tydeliggøre emnet …”
Landsforeningen Spor
Læs hele anmeldelsen her

“En rigtig god, indsigtsfuld og lærerig bog der ligger fint i forlængelse af forfatterens tidligere bøger, heriblandt den seneste, Venlige Øjne På Dig Selv, hvor vendingen i den nye bog dog er blevet til når du ser på dig selv med kærlige øjne

Den rækker samtidig på mange måder ud over de tidligere udgivelser. Der er vanvittigt mange, genkendelige issues om det at skamme sig, som man måske ikke rigtigt umiddelbart kan forbinde med sig selv. Men kommer der ord på, så ringer den, og når den ringer, så kan man ofte gøre noget ved det….”
Anmeldelse fra Bogsyn.dk. Læs hele anmeldelsen her

“Jeg har før delt min begejstring over Ilse Sands dejlige bøger. F.eks. bogen ’VENLIGE ØJNE på dig selv’, som kan hjælpe os af med den dårlige samvittighed, der jo ikke fører noget godt med sig. 

De venlige øjne mærker vi også i titlen: ’Sig hej til din SKAM’. 
Skammen plejer at blive gemt hen i den mørkeste krog. 
Ilse Sand møder den med en smittende mildhed og venlighed, som får os til at se på den og os selv med helt et nyt og kærligt forstående blik. 

Venligheden er i det hele taget et af varemærkerne for Ilse Sands formidling. Ligesom omhyggeligheden, tydeligheden og gavmildheden, der gennemstråler også denne bog.

Gavmild er Ilse i den forstand, at hun ikke blot ’kloger sig’ på baggrund af sin mangeårige psykoterapeutiske praksis. Hun deler også ud af den visdom, som er vokset ud af sit eget arbejde med at reparere på ’mismøder’, som afsatte pletter af skam i hendes egen selvfølelse. 
Ilse hjælper os med de mange levende eksempler til at få øje på vores egne pletter af skam OG hun viser, hvordan det er lykkedes for både hende selv og sine klienter at opløse skammen. 

Sig hej til din SKAM er skrevet i et dejligt enkelt sprog. Den er i to dele: 
1. del beskriver hvordan skammen opstår og hvordan vi kan undersøge, om der ligger skam bag nogle af vores problemer. 
2. del handler om, hvordan du kan arbejde med din skam, så du opnår større indre frihed.” 

Psykoterapeut MPF Karen Glistrup

“Skam har mange ansigter og kan ødelægge meget for den enkelte – og omgivelserne. Det står klart efter endt skimning af bogen.

Den falder i to dele, og her nævnes mange eksempler på, hvordan skam ytrer sig. Overraskende eksempler. Hvordan kan dette være et udtryk for skam, tænkte jeg flere gange, men der bliver argumenteret godt for svaret. En skamskala indleder bogen, og senere kan man teste sin egen skam ved at udfylde et skema med 25 spørgsmål. Først troede jeg, at bogen var til børn pga. den kække titel og det sorte spøgelse på forsiden, men vildfarelsen fortog sig, da jeg læste den rolige og lindrende tekst.”
Sygeplejersken 8. februar

” … ”Sig hej til din skam” er en lille letlæst fagbog, der dykker ned i en kompleks følelse, vi alle kender til. Skam er oftest en skjult og tabubelagt følelse. Med stor indsigt viser Ilse Sand os eksempler på, hvordan skamfølelse optræder. Teksten er krydret med små cases og eksempler fra virkeligheden, der gør det ekstra relaterbart. Ilse Sand bibringer læseren en lang række konkrete handlingsorienterede værktøjer til at tackle følelsen af skam. Meget skam kan vi komme til livs blot ved at se det i øjnene og tale om det. Forfatteren viser os hvornår, skam er hensigtsmæssigt, og hvornår det kammer over og bliver hæmmede for selvværdet, så man må ind og arbejdet med sig selv. 

Bogen er ikke kun nyttig i forhold til at forstå sig selv og egne følelser, den er også anvendelig i forhold til bedre at kunne forstå ens omgivelser og deres reaktioner. Bogen kaster lys over følelser og sårbarhed, så det er muligt at være mere opmærksom og støttende. Alt i alt er det inspirerende, lærerig og nyttig læsning fra Ilse Sands kyndige hånd. Læs bogen og få ny indsigt om dig selv og din omverden …”
Bogvægten
Læs hele anmeldelsen her

Uddrag fra bog om skam:
“Når jeg som præst og som psykoterapeut har lyttet til betroelser i skam-genren, har det slået mig, hvor intens og hjerteskærende smerten og ensomheden kan være. Men så snart det skamfulde er blevet delt, sker der en forvandling, som kan opleves som overraskende og mirakuløs. Personen begynder at trække vejret dybere, og ansigtet og kroppen slipper sit forpinte udtryk og slapper af. 

Skam er dybest set en reaktion på en usikkerhed i ens selvopfattelse. Nogle mennesker har bare et enkelt hjørne af sig selv, de skammer sig over. Andre er gennemgribende hæmmede af skamfølelser.

Skamfølelser kan sagtens eksistere sideløbende med, at man med forstanden har erkendt, at for eksempel en fyring ikke er noget at skamme sig over. Når vi skal fortælle en anden om fyringen, risikerer vi, at vi alligevel bliver overrumplet af hjertebanken, og at øjnene begynder at flakke. Skamfølelser har rødder dybt inde i os og kan ikke bare fejes af vejen med sund fornuft.”

Læs mere i denne bog om skam, som udkom 15/1 2021 på forlaget Gyldendal. Se bogen hos forlaget her.

Bogen kan købes fx hos internetboghandleren William Dam

Forfatteren udkom i 2020 med bogen “Venlige øjne på dig selv – slip dårlig samvittighed

Skam ødelægger liv. Den får dig til at gemme dig bag et skjold, hvor du forsøger at skjule dig for både dig selv og andre mennesker. Skam skygger også, så du ikke kan se klart. Og så stiller den sig imellem dig og andre og skaber ensomhed. Heldigvis er der en vej ud af skammen.

Sig hej til din skam viser, hvordan du får en bedre og mere sikker fornemmelse af dig selv, så du bliver mere modstandsdygtig overfor skam og frygten for at være forkert. I et letlæst sprog får du indsigt i, hvordan skam opstår, hvordan du kan gå tæt på din skam, og hvordan du opdager dig selv på ny og får større mod til at være ærligt og åbent til stede som den, du er.

Sig hej til skam indeholder en test, så du kan måle, hvor meget skam fylder i dit liv.