Ilse Sand

Ilse Sand har skrevet flere bøger, som er udkommet på mange sprog.
Se hvilke sprog på hendes internationale hjemmeside.

Før hun blev selvstændig psykoterapeut, foredragsholder og forfatter, var hun
sognepræst i Folkekirken i 11 år.

Ilse Sand er uddannet cand. theol. fra Århus Universitet, hvor hun har skrevet speciale om Søren Kierkegaard og C.G. Jung. Hun er desuden uddannet psykoterapeut.

Hun har de sidste mange år været optaget af at rådgive introverte og særligt sensitive voksne og er forfatter til 9 bøger, som er udkommet på Gyldendal, Dansk Psykologisk Forlag og Forlaget Ammentorp. Se en oversigt over hendes bøger her.

Verdenskendte kunstnere har anbefalet hendes bøger blandt andet den japanske skuespiller Yuriko Ishida og den koreanske popgruppe BTS.

Ilse Sand stiftede i 2011 foreningen “Vi Elsker Stilhed”.
Foreningen har i dag over 2.000 medlemmer.

Nedenfor kan du læse om Ilse Sands faglige og personlige baggrund og forudsætninger.

Terapeutuddannelser
Fra 1997 til 2008 har hun med mellemrum gået på kurser og i supervision hos præst og psykoterapeut Bent Falk inkl. en 2-årig psykoterapeutuddannelse.

Hos psykolog Niels Hoffmeyer (Institut For Gestaltanalyse) har hun taget en uddannelse i krop/gestalt terapi (2 år), en uddannelse i gruppeterapi (2,5 år) og en 3-årig uddannelse i Intensiv Dynamisk Korttidsterapi.

Fra 2006 – 2008 har hun tillige modtaget undervisning og supervision i kognitiv terapi af psykolog Peter Storgård, PsykologCentret i Viborg.

Ilse Sand om sine personlige erfaringer
“Jeg er født på en gård i Vendsyssel. Nærmere bestemt i Hundelev. En lille by, der ligger mellem Hjørring og Løkken i. Min mor havde kun syv års skolegang. Hun var en såret sjæl, men havde også en lys og glad side. Hun elskede at danse rundt til dansktoppen, et radioprogram hun fulgte med stor interesse. Jeg lærte at synge popsangen ”Smilende Sussi” udenad.

Min mor var ikke interesseret i, hvad der foregik i verden, så da jeg kom i skole, havde jeg ingen forhåndsviden. Jeg husker, at jeg undrede mig over, hvordan nogle af mine klassekammerater kunne vide noget fx om historie og geografi, før vi var blevet undervist i det. I de fag, hvor læreren byggede på den viden, eleverne havde i forvejen, opgav jeg at følge med. Men jeg lærte noget andet.

Mine forældre var travlt optaget af hvert sit, så jeg fik lov til at passe mig selv. Ingen blandede sig i mine lege. Så jeg kunne frit udvikle min kreativitet. Jeg havde en livlig fantasi og mange projekter. Og jeg lærte at rejse mig igen og finde nye veje, når et projekt stødte mod en mur.

Min far var landmand. Han var et charmerende menneske, der havde en autenticitet over sig, som de fleste mennesker godt kunne lide. Da jeg var barn, var jeg mest knyttet til ham. Jeg syntes solen skinnede ud af ham. Han fortalte, at jeg allerede som helt lille ofte gik bagefter ham ude i stalden, nogle gange på bare fødder i lort.

Jeg knyttede desuden varme bånd til dyrene på gården. Der var hunde og katte, køer og grise. Jeg har fået og lært rigtig meget af dyrene.

Mine forældre blev skilt, da jeg var 10 år gammel, og min far fik sig hurtigt en ny familie. Jeg fik rollen som min mors fortrolige i alle hendes op og nedture. ”Mig og mine piger, vi er ligesom tre veninder” sagde hun glad. Jeg fik rig lejlighed til at øve mig i at hjælpe og leve mig ind i et andet menneske, hvilket siden blev en vigtig forudsætning for mit arbejde som sjælesørger og psykoterapeut.

Det var en meget stor sorg, at jeg på en måde mistede min far, gården og alle dens dyr efter skilsmissen. Dengang var der ikke opmærksomhed på børns sorg, så jeg brugte først 15 år på at forsøge at fortrænge den, og herefter måtte jeg bruge mange år i psykoterapi på at blive hel igen.

Jeg begyndte i en klassisk freudiansk psykoanalyse, da jeg var i 20’erne. I 6 år gik jeg en gang om ugen. Det foregik på den måde, at jeg lå på en briks og fulgte mine associationer. Det var meget indsigtsgivende.
Jeg var blandt andet tilbage og genopleve en følelsesmæssig reaktion fra da jeg var baby.
Siden fulgte flere kortere eller længere forløb blandt andet i gestaltterapi.

Den psykoterapi, jeg har modtaget, ser jeg selv som min vigtigste uddannelse til at kunne skrive, som jeg gør i dag. Uden den tror jeg ikke, mine bøger var blevet originale nok til at nå over på den anden side af jordkloden.

Fra jeg var teenager, begyndte min moster, Ruth Sand, at spille en stor rolle i mit liv. Hun vær nært knyttet til den irsk fødte healer og meditationslærer Bob Moore, som hun lærte at kende, allerede inden han kom til Danmark. Selv var hun et yderst sensitivt og meget spirituelt menneske. Hun tog mig med i sit sommerhus tæt på havet i det naturskønne Tversted. Her trænede hun mig i at se auraer og i at lytte til min intuition. Det første fik jeg aldrig lært, men det sidste har jeg haft stor glæde af.

Jeg fik mit første barn, da jeg lige var fyldt 19 og gik i gymnasiet. I første omgang troede jeg, at jeg nu blev nødt til at skyde en hvid pind efter den uddannelse, jeg ønskede mig. Men med gode menneskers hjælp fik jeg min studentereksamen i hus og genvandt siden troen på, at jeg kunne gennemføre en universitetsuddannelse, selv om jeg nu var alene med et barn.

I mødet med præst og psykoterapeut Bent Falk og psykolog Niels Hoffmeyer begyndte jeg at finde min personlige vej.

Mine bøger udkommer på Gyldendal, Dansk Psykologisk Forlag eller på Forlaget Ammentorp.

Se en oversigt over Ilse Sands bøger her

Ilse Sands inspirationskilder
Ilse Sand er inspireret af præst og psykoterapeut Bent Falk og psykolog Niels Hoffmeyer, den analytiske psykologis fader C. G. Jung, Den danske filosof Søren Kierkegaard, professor Irvin D. Yalom og den jødiske filosof Martin Buber. Læs mere om mine inspirationskilder her

Radio- og TV udsendelser, hun har medvirket i.

Ilse Sand på facebook