Indadvendt særligt sensitiv

Her kan du læse om at være indadvendt særligt sensitiv

70 % af alle særligt sensitive er indadvendte, mens 30 % er udadvendte. Når jeg siger til en klient, at jeg tror han eller hun er indadvendt, kommer der typisk mange protester: »Nej, for jeg er da ikke sådan en, som altid foretrækker at sidde og kukkelure alene.« At være indadvendt er nærmest blevet et skældsord i dag. Folk forbinder det med at være en person, som er lukket og ikke interesserer sig for andre mennesker, men helst sidder alene og piller i sin egen navle eller nørder foran computeren.

I følge Jung er en indadvendt person et menneske, som interesserer sig mere for det indre liv end for den materielle verden. Og det er vel at mærke ikke udelukkende personens eget indre liv, men lige så vel andres.

Hvis du er indadvendt særligt sensitiv, vil du kede dig, hvis snakken i længere tid drejer sig om noget materielt på et overfladisk plan. Småsnak finder du anstrengende, men fører gerne samtaler, som går i dybden og gerne på tomandshånd eller i en mindre gruppe, hvor I deler noget af fælles interesse. Du vil ikke være vild med at være i store grupper, men vælger hellere mindre sammenhænge, som kræver mindre af dig.

Hvis du er en udadvendt særligt sensitiv, vil du ikke være grænseløst udadvendt. Du vil have brug for lige så meget tid, hvor du er tilbagetrukket og sorterer indtryk, som indadvendte sensitive har.

Når særligt sensitive let forveksles med indadvendte, er det fordi de to karaktertræk har noget til fælles. Det rige indre liv og den dybere refleksion, som særligt sensitive har, er nøjagtig det samme, som Jung beskrev for det indadvendte karaktertræk. Hverken indadvendte eller sensitive behøver mange oplevelser. De har et rigt indre liv og næres af deres egne tanker og fantasier. De bruger meget energi på refleksion og på at bearbejde indtryk.

Samtidig har det vist sig, at nogle særligt sensitive både har den indadvendtes dybde og samtidig er socialt udadvendte og har det godt i sammenhænge med mange mennesker. Disse vil typisk være opvokset blandt mange mennesker, så det for dem føles trygt og hjemligt at være blandt mange. Måske er de opvokset i en stor søskendeflok, på en højskole eller i et kollektiv. En anden grund til, at særligt sensitive kan blive socialt udadvendte, kan være socialt pres. Hvis du er opvokset i en familie, hvor du kun blev anerkendt, når du var frisk og udadvendt, kan du have tillært dig denne adfærd.

Når de 70 % af de særligt sensitive er socialt indadvendte, giver det god mening, fordi det er lettere at reflektere dybt i mindre grupper. Og du bliver ikke så let overstimuleret i mindre sammenhænge.

At være særligt sensitiv og udadvendt er en særlig udfordring. Frustrationen kan blive stor, fordi den udadvendte særligt sensitive har lyst til langt mere selskabelighed, end vedkommende kan holde til. Det er dog en frustration, som de indadvendte deler, bare i mindre grad.

Indadvendt særligt sensitivLæs mere om indadvendt særligt sensitiv
på facebook

Læs mere om at være introvert her

Prøv introvert test

Test om du er særligt sensitiv

Læs mere om særlig sensitivitet