Psykoterapeut – hvem skal du vælge?

Denne artikel er skrevet på baggrund af mine egne erfaringer, da jeg selv for nylig havde brug for
at opsøge en psykoterapeut.

Hvor meget betyder terapeutens uddannelse? Hvor vigtigt er det, at vedkommende har den rette erfaring? Hvor meget betyder metoden? Hvordan finder man en, der er god til nærvær og empati? Hvordan finder du modet til at møde op hos en fremmed for at tale om noget meget privat? Og hvordan gavner dit arbejde i psykoterapi andre end dig selv?
Nedenfor vil jeg dele mine erfaringer og give mine bedste råd til, hvordan man finder den terapeut, der passer bedst til ens behov.

Når jeg indimellem har brug for at konsultere en psykoterapeut, er min første tanke at henvende mig til en af dem, jeg har været i et forløb hos før. Det er der mange fordele ved. Vedkommende kender mig i forvejen, så jeg behøver ikke forklare en masse, men kan gå lige til sagen.

På den anden side er det min erfaring, at det at fortælle om sig selv og sit liv til én, man ikke kender, og blive set på med nye, friske øjne, kan give helt nye perspektiver. Enhver terapeut har sine styrker, svagheder og blinde vinkler. De sider af én, som den ene ikke får øje på, opdager en anden måske.
Jeg besluttede, at det skulle være en ny.

Det psykoterapeutiske værktøj
”Psykoterapeut” er ikke en beskyttet titel. Enhver, som selv synes, han eller hun er god at tale med, kan kalde sig det – uanset om man har relevant uddannelse eller ej. Anderledes er det, hvis der er bogstaver bagefter betegnelsen. En psykoterapeut MPF er medlem af Dansk Psykoterapeutforening og det kan man kun blive, hvis man har en 4-årig psykoterapeutuddannelse. En psykoterapeut MPF har desuden en grunduddannelse som fx pædagog, psykolog eller præst.

Der findes også en anden forening for psykoterapeuter, som hedder: ”Foreningen af Danske Psykoterapeuter”. Er man medlem af den, må man kalde sig psykoterapeut FaDP. Her stilles der også krav til terapeutens uddannelse og egenterapi. Men til forskel fra Dansk Psykoterapeutforening, behøver terapeuten ikke at have en en relevant grunduddannelse, for at blive medlem af Foreningen af Danske Psykoterapeuter.

Hvis du vælger en psykolog, skal du være opmærksom på, at ikke alle psykologer har en psykoterapeutuddannelse. De har typisk en stor viden, men har måske ikke lært det praktiske værktøj, som psykoterapi også er. Man kan sige, at de har en grunduddannelse, men  måske ikke den nødvendige praktiske overbygning, hvor man lærer en psykoterapeutisk metode.

Vælger du en psykolog, som er medlem af Dansk Psykoterapeutforening eller som er specialist i psykoterapi, kan du være sikker på, at vedkommende har en psykoterapeutuddannelse og selv har gået i terapi.
Vælger du en psykolog, som hverken er specialist i psykoterapi eller medlem af Dansk Psykoterapeutforening, er det vigtigt at undersøge, om vedkommende har en uddannelse i psykoterapi. Eller på anden vis har lært en psykoterapeutisk metode. Ring eller skriv og spørg.

Når alt dette er sagt, er jeg ikke i tvivl om, at der findes mennesker, som har så stort et naturtalent for nærvær og empati, at en uddannelse er unødvendig. Dem er der bare ikke ret mange af. Ligeså findes der terapeuter, som har alle de rigtige uddannelser, men ikke formår at give et andet menneske en livsbekræftende oplevelse af at føle sig set og hørt.

Praktisk erfaring
Når jeg vælger terapeut, er det vigtigt for mig, at finde én med erfaring. At tage en psykoterapeutuddannelse er lidt som at tage kørekort – man lærer det først rigtigt, når man har praktiseret det i længere tid.
Man kan godt have mange års erfaring som psykolog uden at have praktiseret psykoterapi med voksne. Mange psykologer arbejder med noget helt andet. Og mange psykoterapeuter har taget deres psykoterapeutuddannelse sideløbende med, at de har haft andet arbejde. En del fortsætter med at arbejde som fx pædagog, lærer eller socialrådgiver og har kun få klienter ved siden af deres fuldtidsjob. For dem kan det tage lang tid at få tilstrækkeligt med erfaring.

Terapeutens rummelighed
Forskning peger på, at det allervigtigste kriterium for, at en psykoterapi bliver vellykket, ikke er terapeutens metode. Det er vedkommendes personlighed og kemien mellem terapeut og klient.

Teori er godt. Men når det gælder den komplekse situation som en psykoterapi er, er der brug for meget mere end det – fx en evne til at tune sig ind på et andet menneskes bølgelængde, fornemme vedkommendes personlighed og svare i resonans.

At være nærværende sammen med en klient, der gennemgår en vanskelig proces, kan man kun, hvis man er komfortabel med at være i selskab med sine egne svære følelser. Derfor er det vigtigt, at terapeuten har arbejdet med sig selv og kender sine egne stærke og svage sider.

Har man som psykoterapeut ikke gjort tilstrækkeligt selvarbejde, kan man få det ubekvemt, når klienten taler om noget pinefuldt eller reagerer med vrede eller gråd. Og så falder man let for fristelsen til at blive overaktiv, fx  ved at trøste smerten væk for hurtigt eller ved at blive optaget af at tilbyde redskaber eller sige noget klogt.

Hvor vigtig er metoden?
Hvis du gerne vil have fjernet bestemte symptomer, som fx angst eller OCD, er det bedst at finde en terapeut, der er specialiseret i netop det. Vil du derimod se nærmere på de underliggende ubalancer i din psyke, arbejde med traumer eller bare lære dig selv bedre at kende, skal du finde en terapeut som kan mere end at undervise i de kognitive redskaber.

Nogle gange har jeg gået efter at finde en terapeut, der brugte en bestemt metode. Denne gang  ville jeg bare gerne finde én, der er lyttende, rummelig, langsom og god til at følge min proces, uden at få for mange projekter på mine vegne. Én, der er god til at spejle mine følelser, tanker, mimik, kropssprog og tonefald og på den måde holde et rum for mig, hvor jeg kan møde og finde mig selv midt i skam og hjertesmerte.

Havde det været det vigtigste for mig, at finde en terapeut med et højt teoretisk niveau, ville jeg have valgt en cand. psych. eller en psykoterapeut med anden akademisk grunduddannelse. Denne gang var min første prioritet at finde en person med stor rummelighed og evne til at arbejde med skam. Terapeuter, der virkelig kan det, skal man være lidt heldig for at finde. Jeg begyndte med at lede blandt psykoterapeuter MPF i mit nærområde.

En liste over psykoterapeuter MPF
På Dansk Psykoterapeutforenings hjemmeside kan man finde en liste over veluddannede psykoterapeuter. Man kan kun stå på listen, hvis man har en relevant grunduddannelse, en omfattende psykoterapeutuddannelse, selv har gået i terapi og betaler kontingent til foreningen. Ikke alle gode terapeuter står der. Men det kan være et godt sted at begynde sin søgning.

Jeg fandt et nogle terapeuter i mit nærområde og studerede deres hjemmesider. Jeg kigger især efter, om de har relevant uddannelse, om de har erfaring. Om deres billede og tekst taler til mig. Køn og alder har også betydning – jeg vil helst gå hos en, der er på min egen alder eller ældre. Efter at have gennemgået hjemmesiderne, stod jeg tilbage med to, som levede op til mine ønsker.
Jeg lod det ligge et par dage og kunne herefter mærke, at min intuition pegede mere på den ene end på den anden.

At møde op hos en fremmed med følelserne udenpå tøjetSom før nævnt er det allervigtigste kriterium for, at en psykoterapi bliver vellykket, terapeutens personlighed og kemien mellem terapeut og klient. Men hvordan kan man vide, om man har god kemi med den terapeut, hvis hjemmeside, man har studeret?

Det er i forvejen skræmmende at møde op hos en fremmed for at tale om noget, der måske både er forbundet med skam og med smertefulde følelser. Det kræver virkelig stort mod og et vist overskud. Jeg tror, at årsagen til, at mange mennesker går med en indre pine i flere år, før de får bedt om den hjælp, de behøver, netop er denne.

Sådan kan du forberede dig
Jeg skrev til terapeuten og spurgte, om vi kunne mødes kort online. Det kunne vi sagtens. Hun sendte et link til Zoom. Under vores 15 minutter lange møde fortalte jeg lidt om det svære, jeg ville arbejde med og mærkede, at jeg blev berørt. Det er for mig et godt tegn. Det gør jeg nemlig kun, hvis jeg intuitivt har tillid. Jeg kan ikke forklare, hvad det er, der giver denne tillid. Men hvis jeg fortæller om noget svært til en person og ikke kommer i kontakt med mine følelser imens, ved jeg, at mit nervesystem ikke føler sig helt trygt ved situationen eller personen.

Andre kan have det anderledes. Måske måske får din frygt dig til at lukke dine følelser ned – og så har du brug for flere samtaler, før du bliver klar til at åbne op, så du både kan være i kontakt med dine egne følelser og samtidig være i kontakt med den anden.

Men selv hvis et forudgående kort møde ikke er nok for dig til at bedømme terapeuten og kemien mellem, har det også en anden fordel: Det føles mere trygt og kræver mindre mod at møde op i en fremmed terapeuts praksis, hvis I allerede har knyttet kontakt online.

Andre får også glæde af dit arbejde
At være i et forløb hos en psykoterapeut er ikke udelukkende rart, selv om det kan være meget forløsende. For mig udløser det også angst, når jeg nærmer mig traumer og andre psykiske ubalancer. Nogle gange begynder jeg at mærke en ubehagelig uro allerede dage før mit møde med terapeuten.

Det er heller ikke rart at opdage sider af sig selv, som man ikke bryder sig om, og som man hidtil kun har set hos andre. Eller at støde ind i gamle skamfølelser. Det kræver både mod og vedholdenhed at gennemføre et psykoterapeutisk forløb.
Men i bedste fald opnår du en større indre ro og balance. Du får mere overskud og sandsynligvis opdager du også efterfølgende, at dit fysiske helbred bliver bedre.

Alle disse gode frugter  vil  gavne alle omkring dig. Først og fremmest dine nærmeste selvfølgelig, men også arbejdskolleger og hvem du ellers omgås. Når et menneske forsoner sig med sig selv og skaber fred i sit eget sind, breder det sig som ringe i vandet. Når vi selv tager ansvar for vore egne følelser, holder vi op med at give andre skylden for dem. Den dag, der er tilstrækkeligt mange, der gør det, bliver det svært at skabe fjendebilleder og  motivere mennesker til krig.

Lister over terapeuter

Psykoterapeut

Viden kan løse mange problemer.
Se hvilke bøger Ilse Sand har skrevet her

Når Ilse Sand holder åbent i sin praksis, kan det ses her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.