Særligt sensitive og angst

Særligt sensitive og angst. Der er en sammenhæng mellem angst og særlig sensitivitet

Særligt sensitive mennesker har en levende forestillingsevne og en god fantasi. Det er en evne, som gør dem formidable til at være kreative og se nye muligheder.

Bagsiden af medaljen at mange særligt følsomme også er overmåde gode til at forestille sig, hvad der kan gå galt. Det er faktisk en evne, der er rigtig god at have. Ikke alle har den, og dem, der ikke har, kommer oftere galt afsted. Når man har talent for at skabe indre billeder og forestille sig godt og skidt, vil man opleve mere angst end de fleste andre.

Søren Kierkegaard skrev, at angst er et signal om, at ånden er ved at vågne. Ofte hænger angst sammen med begavelse. Alligevel er der en tendens til at anse mennesker med angst som svage, og mange mennesker med angst føler sig mindreværdige og skammer sig. De synes selv, det er forkert at vise usikkerhed.

Jeg håber og tror, at den indstilling er ved at ændre sig. Personligt har jeg det rigtig godt i selvskab med mennesker, der er gode til at fantasere, se nye muligheder og føle sig usikre.

Nedenfor følger et redskab mod katastrofefantasier fra min nye bog, som jeg forventer, vil udkomme i juni 2014


Tænk de værste tanker til ende

Når vi tænker på noget, der gør os bange, er vi ofte tilbøjelige til hurtigt at vende tankerne mod noget andet, som det er mere behageligt at tænke på. Men på den måde kommer vi let til at stoppe op der, hvor katastrofetanken er på sit mest angstskabende niveau, måske har vi et indre katastrofebillede, som stivner og modstræbende ligger sig bagest i vores bevidsthed, hvorfra det truer med at vende tilbage.

At blive ved billedet i stedet for at forsøge at flygte fra det og tænke sine katastrofetanker helt til ende kan der være lettelse i. Spørgsmål som f.eks. ”Hvad er du allermest bange for lige nu?”, hjælper personen ind i angsten og i bedste fald opløser angsten sig, når man bare kommer tæt nok på.

Nedenfor følger et eksempel på en hjælpende samtale med en person, som har angst:

Per: Der skal være fyringsrunde på mit job i næste måned. Jeg er rigtig bange for at blive fyret.
Hjælper: Hvad ville være det værste for dig ved at blive fyret?
Per: Måske vil det være begyndelsen på en social deroute
Hjælper: Hvordan forestiller du dig, at det kan ende på den måde?
Per: Hvis jeg ikke kan finde et andet job, vil jeg efter to år komme på kontanthjælp og så ryger huset. Jeg er heller ikke sikker på, at mit ægteskab vil kunne holde til det.
Hjælper: Lad os sige, at du er kommet på kontanthjælp og har mistet huset og din kone. Hvad vil du så gøre?
Per: Så bor jeg måske på herberg sammen med andre bumser.
Hjælper: Hvor længe tror du, at du vil blive ved med det?
Per: Fik lige en anden tanke. Hvis jeg hverken har hus eller kone, er der ikke længere noget, der binder mig, og jeg har altid ønsket mig at komme ud at opleve andre kulturer. Det kunne jeg måske gøre som ulandsfrivillig. (Per retter sig op og får tændte øjne)
Hjælper: Så hvad godt vil der kunne komme ud af en fyring?
Per: Jeg håber fortsat, at jeg ikke bliver fyret, eller at jeg vil kunne finde et andet job, hvis jeg gør. Men skulle det værste ske, vil det samtidig åbne for nye muligheder.

De spørgsmål jeg har i baghovedet, når jeg hjælper en person med at undersøge det værst tænkelige scenarie er følgende:

  • I din værst tænkelige fantasi hvor galt kan det gå?
  • Hvor længe vil det vare?
  • Hvad vil du gøre?
  • Hvis det værste sker, kan du se nogen mulighed for, at der også kan komme noget godt ud af det?

Ofte svarer den, jeg hjælper, selv på spørgsmålene, inden jeg når at stille dem.

Du kan finde et TV-klip om særligt sensitive og angst på min  youtubekanal: særligt sensitiv

Særligt sensitive og angst

2 thoughts on “Særligt sensitive og angst

  1. fandt ud af at min drivkraft var angst. Ved nu er jeg er særligt sensitiv Pga. Min meget særligerne træk Som min store indlevelse evne, retfærdighedsans. God til at tænke ud af boksen. God til at komme med lønninger. Har desværre blevet udnyttet med min hjælperen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.