Særligt sensitive mennesker begynder at insistere

Særligt sensitive mennesker begynder at insistere på at være i verden på deres egen måde, selv om den er anderledes

Elaine Arons bog: Særligt sensitive mennesker udkom i USA allerede i 1996 (Highly sensitive person). Men blev først oversat til dansk i 2008. Siden har mange særligt sensitive i Danmark genkendt sig selv, så det i dag er blevet helt almindeligt at tale om overstimulering og behov for at trække sig tilbage

Der bliver dannet foreninger og grupper over hele landet og særligt sensitive mennesker finder sammen og nyder at genkende sig selv i hinanden. Når særligt sensitive mennesker opdager, at de bare er særligt sensitive og ikke dovne, syge, egoistiske eller bare forkerte er det en stor åbenbaring. Særligt sensitive kvinder er hurtigere end særligt sensitive mænd til at rette ryggen og gå ud og møde andre sensitive og opdage en hel ny verden.

Når jeg holder kurser og foredrag for særligt sensitive falder snakken ofte på problemer med støj og glæden ved at opdage, at der er andre, der er lige så sarte overfor lyde, er stor. Det er nemlig ikke fedt, at være den, der kommer og beder dem, der morer sig om at skrue lidt ned. Mennesker, der er sarte overfor støj, bliver let opfattet, som om de er sure.

Derfor er det rigtig dejligt, at der nu kommer fokus på, at støjsarthed ikke er noget, man kan gøre for. Det er ikke noget, den enkelte selv har valgt. I de fleste tilfælde er det medfødt.

Da jeg havde taget initiativ til foreningen ”Vi elsker stilhed”, viste det sig, at også mange mennesker, som ikke er særligt sensitive, hurtigt sluttede sig til. Foreningen har nu ca. 400 medlemmer og har skabt debat i både radio og fjernsyn. Næste gang bliver i Netværk på P1 den 22. oktober kl. 12.15.

En bevægelse, der begyndte som en samtale sensitive imellem, har nu fået betydning – også for mennesker, som ikke er særligt sensitive. Et godt eksempel på, hvordan særligt sensitive – som kanariefuglen i mineskakten – er de første der opdager, at der er noget galt og sætter fokus på et problem, som det viser sig, at andre også mærker om end i mindre grad.

Du kan høre mig fortælle om foreningen i et interview i Formiddag på 4’eren her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.