Særligt sensitive mennesker får nogle gange forkert behandling i psykoterapi

Særligt sensitive i psykoterapi, oplever sig nogle gange misforstået af terapeuten, som opfordrer dem til at opføre sig mere udadvendt

Hvis behandleren ikke kender til karaktertrækket, sker der nemlig ind imellem det, at han eller hun forsøger at hjælpe sin klient med at blive lige så hurtig og overfladisk som de fleste andre. Og den særligt sensitive i psykoterapi arbejder med så godt hun kan. Hun har typisk hele livet forsøgt at opføre sig som om, hun er mere robust, end tilfældet er og håbet, at det, hun finder forkert ved sig selv, kan forsvinde.

Men begge overser, at det ”forkerte” er et medfødt karaktertræk, som man ikke kan ændre og som lige såvel er en fordel som en ulempe. Og i stedet for at opgive projektet fortsætter mange Særligt sensitive mennesker med at gå i terapi i flere år, og får det nogle gange kun dårligere, fordi de påtager sig skylden for, at behandlingen ikke virker – og føler sig endnu mere uduelige eller forkerte.

Nogle terapeuter fortæller deres særligt sensitive klienter, at det er dårligt at tænke før man taler og det gælder om at lære at være mere umiddelbar, bekymre sig noget mindre og bare tale uden at tænke så meget over det. Men hvis den sensitive skal lære det, gør hun vold på sin egen natur, som netop er at være forberedt. For særligt sensitive er det er god strategi, at være omhyggelig med kommunikationen, da de typisk hader ufred og skænderier og derfor gerne vil udtrykke sig empatisk og med omsorg for den, der er lytter.

De bryder sig heller ikke om overfladiske samtaler, som netop ofte bliver resultatet, hvis man bare taler uden at tænke først, men blot følger sine indskydelser og lader samtalen være styret af tilfældige indfald, som den ene eller den anden lige får i øjeblikket. Hvis man gerne vil have en samtale med dybde og betydning, kræver det, at man disciplinerer sig lidt og holder forstyrrende indfald tilbage. Og det er lige præcist hvad særligt sensitive mennesker typisk er gode til.

Mange Særligt sensitive mennesker har hele livet fået at vide at de var alt for følsomme og følt sig så forkerte, at de har udviklet angst, depression eller andre problemer. I så fald er det en god idé at modtage terapi for de andre problemer, man har.

Men selve det særligt sensitive karaktertræk kræver ikke behandling. Det gælder tvært imod om at lære at acceptere og elske sig selv, som man er. At tage hensyn til sin følsomhed og give sig selv lov til at være langsom og dyb, selv om det ikke er særlig populært i vores tid.
Nogle særligt sensitive i psykoterapi formår at stå ved sig selv og takke nej til det, der ikke føles rigtigt. Men det kræver et mod og en selvsikkerhed, som nogle særligt sensitive i psykoterapi ikke har.

særligt sensitive i psykoterapi

Læs mere om særligt sensitive mennesker her

Læs mere i den internationale bestseller:
Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle

7 thoughts on “Særligt sensitive mennesker får nogle gange forkert behandling i psykoterapi

  1. Dejligt indlæg, Ilse. Ikke mindst din pointe, at særligt sensitive nok kan have brug for terapi for at finde balancen med sig selv, og for at bearbejde de reaktioner vi har/har haft på at føle os forkerte/blive behandlet som om vi var forkerte, men ikke for selve karaktertrækket.
    Jeg har ikke sjældent haft klienter ( arbejder med energi-coaching, og er selv særlig sensitiv), for hvem det ændrede verden markant, at finde ud af, at de “bare” var særligt sensitive, og at der ikke var noget galt med dem. Det kan være utroligt befriende, at finde ud af, at det i mange situationer er ok blot at indrette den ydre verden på hvordan man selv fungerer i stedet for altid at føle, at man skal gøre vold på sig selv (ofte med dårligt resultat) for at passe ind i verden.

  2. Det er vidunderligt og bestyrkende at møde en psykolog, som accepterer det sensitive træk. Så heldig har jeg været gennem en henvisning fra lægen. Det har også givet mig håb om, at det efterhånden må blive mere og mere accepteret. Jeg har også tidligere mødt andre psykologer, hvor jeg genkender følelsen af, at være nødt til at lave om på mig selv og ikke få åbnet helt op.
    Nogle gange tænker jeg, at dyr og planter jo bliver behandlet meget forskelligt, alt efter hvilke behov de har – det er ligesom indlysende, at en orkidé skal have særlige vilkår, mens en mælkebøtte kan trives alle steder, ja endda komme op gennem asfalt. Den nuancering i synet på mennesker mangler at blive helt veludviklet, og det er på den baggrund ikke så sært, at så mange sensitive føler sig forkerte.

  3. Apros pos psykologer/terapeuter, der kender til og forstår de sensitives træk.
    Kender I nogen i København, I ville kunne anbefale. Udover Lise August og co.?

    1. Ja, psykolog Camilla Aicha Malika Hasnaoui. Utrolig dygtig og indlevende psykolog med stor forståelse for de sensitives træk.

      1. Har du selv gået hos hende Britt? Synes ikke hun skriver noget om sensitivitet på hendes hjemmeside og har længe ledt efter den rigtige. Pa forhånd tak.

  4. Kender I en god terapeut/psykolog i nærheden af Randers, med forståelse for det sensitive træk – og som arbejder med børn (dreng på 10 år) Jeg har søgt, men synes ikke jeg kan finde nogle. Det er netop så vigtigt med forståelsen og anerkendelsen.

    1. Hej Kamilla
      Nu er det godt nok længe siden, du skrev, så jeg håber, du har fundet den rette person til at hjælpe din søn. Hvis du imidlertid stadig leder efter en terapeut, som arbejder med særligt sensitive børn og voksne, så kan du kigge nærmere på min hjemmeside http://www.hspbalance.dk. Jeg vil til enhver tid gøre alt hvad jeg kan for at hjælpe din søn på rette vej. Jeg har klienter i Holstebro og Aarhus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.