Introverte og særligt sensitive mennesker glæder sig til solhverv

Selve julen kan være en blandet fornøjelse.

Der er mange fordele ved at være introvert eller sensitiv. Man er typisk kreativ, idérig, intuitiv og god til at indleve sig i andre mennesker. Under de rette omstændigheder formår man at etablere en kontakt, som er dyb og intens.

Men som introvert kan man let komme til at føle sig forkert i en kultur, hvor egenskaber, som robusthed, selskabelighed og tempo er i højsædet.

Introverte er nemlig typisk langsomme, velovervejede og har brug for at trække sig tilbage og hvile sig oftere og i længere tid, end andre mennesker har.

Her i den mørkeste tid kan det være svært at holde energien oppe. For introverte og særligt sensitive, som i forvejen ofte mangler energi til alt det, de gerne vil, kan det være en tung tid. Og for den del af de særligt sensitive, som har depressive tendenser, kan humørets barometer komme til at stå ret lavt.

Forude venter julen med mange krav om socialt samvær. Mange særligt sensitive og introverte spekulerer meget over, hvilke julefrokoster, de skal gå til, hvor lang tid, de behøver være der osv.

Julen er hjerternes fest, men det har man mange steder glemt, og fejrer den i stedet, som om det var en fest for maverne. Vi bedøver så alle vore sanser i alt for meget mad, og ydmygheden overfor det lille barn, der blev født, som er et symbol på kærligheden, kan nogle steder være svær at få øje på.

Materialismen er i højsædet. Udvekslingen af julegaver er i de fleste familier højdepunktet juleaften. I den forbindelse opstår der rigtig mange stemninger – nogle bliver ovenud glade, andre bliver skuffede. For den særligt sensitive, som er meget påvirkelige af de andres humør, kan det være belastende – og han eller hun har ikke en chance for at forberede sig på de mange stemninger i forvejen, fordi det ligger i vores kultur, at gaverne skal være overraskelser.

De steder, hvor julen drukner i materialisme og stemningen er præget af ubalance lider de særligt sensitive sig igennem julen. Men der, hvor stemningen er præget af julens budskab, kan de til gengæld opleve en dyb følelse af lykke.

Julen er hjerternes fest. Vi fejrer Guds kærlighed. Fejrer fødslen af den dybeste glæde. Det er en tid, der er særlig velegnet til nærvær og god kontakt. Og her har særligt sensitive og introverte meget fine forudsætninger for at lykkes, hvis de er sammen med andre, som ønsker det samme. På den måde kan mennesker være lys for hinanden her i den mørke tid, mens vi venter på, at dagslyset igen får mere magt og kraft.

Venlig hilsen Ilse Sand, cand. theol., psykoterapeut MPF og forfatter til den internationale bestseller:
“Elsk dig selv – en guide for særligt sensitive og andre følsomme sjæle.

 

elsk2udgave-forside-72dpi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.